piątek, 25 lipca 2014

Sałatka brokułowa

Składniki: (na dużą miskę sałatki, ok 5-6 porcji)
Duży kubek makaronu penne
Puszka mieszanki warzywnej: kukurydza, groszek, marchewka
Trzy duże łyżki majonezu
2/3 dużego brokuła
10 dkg boczku
Puszka czerwonej fasoli
Duży pomidor
10 dkg twardego koziego sera
Dwie łyżeczki sosu z papryczek jalapeno
Pieprz
Sos sojowy (3 duże łyżki)
Świeży cząber (4-5 gałązek)

Przygotowanie:
  1. Boczek zesmażyć na chrupko;
  2. Ugotować makaron al dente (ok. 10 - 12 min);
  3. Ugotować brokuła, a następnie podzielić go na jak najmniejsze różyczki;
  4. Wymieszać w misce makaron, mieszankę warzywną, majonez, brokuła, boczek i fasolę;
  5. Wkroić pomidora posiekanego w drobną kostkę;
  6. Zetrzeć ser kozi i dodać do miski;
  7. Dodać sos z papryczek, sos sojowy i cząber;
  8. Ew. doprawić pieprzem do smaku;
  9. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki;
  10. Odstawić na 3-4 godziny w zimne miejsce;
Ostrość:
3/10 (czuć papryczkę, ale nie jest bardzo ostre).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz