1 duża biała cebula
150 ml soku jabłkowego bez cukru
4 łyżki oliwy do smażenia
100 g piersi kurczaka
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/3 szklanki kaszy gryczanej
Ząbek czosnku
Cząber świeży (2-3 gałązki)
Łyżeczka sosu z papryki chipotle
Przygotowanie:
- Kroimy cebulę w cienkie paski i dodajemy przeciśnięty czosnek i posiekany cząber;
- Smażymy cebulę, czosnek i cząber, aż mocno zbrązowieją, po usmażeniu odkładamy na chwilę na bok na talerz;
- Smażymy kurczaka pokrojonego w cienkie plastry lub drobną kostkę;
- W międzyczasie przygotowujemy sos z soku jabłkowego wymieszanego z przecierem pomidorowym i sosem z ostrej papryki;
- Na patelnię z kurczakiem wlewamy sos i usmażone wcześniej warzywa;
- Całość dusimy 3-4 min pod przykryciem, a potem podgrzewamy na patelni aż sos nieco odparuje i zgęstnieje;
- Całość najlepiej podawać z kaszą gryczaną, ryżem lub kaszą jęczmienną.
4/10 (pikantna, ale smaczna nawet dla osób nie będących fanatykami ostrego jedzenia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz