środa, 23 lipca 2014

Kurczak z cebulą w ostrym sosie

Składniki (na 1 os.):
1 duża biała cebula
150 ml soku jabłkowego bez cukru
4 łyżki oliwy do smażenia
100 g piersi kurczaka
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/3 szklanki kaszy gryczanej
Ząbek czosnku
Cząber świeży (2-3 gałązki)
Łyżeczka sosu z papryki chipotle

Przygotowanie:
  1. Kroimy cebulę w cienkie paski i dodajemy przeciśnięty czosnek i posiekany cząber;
  2. Smażymy cebulę, czosnek i cząber, aż mocno zbrązowieją, po usmażeniu odkładamy na chwilę na bok na talerz;
  3. Smażymy kurczaka pokrojonego w cienkie plastry lub drobną kostkę;
  4. W międzyczasie przygotowujemy sos z soku jabłkowego wymieszanego z przecierem pomidorowym i sosem z ostrej papryki;
  5. Na patelnię z kurczakiem wlewamy sos i usmażone wcześniej warzywa;
  6. Całość dusimy 3-4 min pod przykryciem, a potem podgrzewamy na patelni aż sos nieco odparuje i zgęstnieje;
  7. Całość najlepiej podawać z kaszą gryczaną, ryżem lub kaszą jęczmienną.
Ostrość:
4/10 (pikantna, ale smaczna nawet dla osób nie będących fanatykami ostrego jedzenia).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz